Debattbok utgiven 2010

 

Vi lever i en tid av individualism och marknadstänkande med målet att tillfredsställa kortsiktiga behov. Patienter har blivit kunder som ska kunna köpa välmående. Men hur välmående blir man i ett sammanhang som uppfattar vanliga känslor som tecken på att något är fel och därför sjukt? Vi känner för att vi lever. Vad vill jag använda mitt liv till? Ska jag försöka undvika det som är obehagligt eller vill jag uppnå det som är meningsfullt? Vi behöver alla ta ansvar för våra egna handlingar och genom det växa som människor. Patienter kan inte bestämma över läkarens ordinationer och patienten behöver ta ställning till vilka ordinationer den vill följa. Vi behöver öka vår tillit till, och kontakt med varandra.

Boken kan beställas redan nu på www.psykologinsats.se Utkom 10-03-31.

 

http://www.dn.se/ledare/signerat/sjukskrivning-starkt-av-att-sta-ut-1.1078885  

http://www.dn.se/ledare/signerat/utforsakrade-varning-for-altarforeningar-1.1079093

Recension juli 2010 (mail från KBT-behandlare i Rottne)

"Jag har nu hunnit halvvägs in i din bok "Sjukvård till vanvett" och jag vill bara heja på genom att säga TACK! De funderingar du ger uttryck för i boken är precis det som jag funderat på de senaste åren. Att fundera är en sak; att formulera på begriplig svenska är en helt annan. Du har verkligen lyckats! Det är modigt att sticka ut hakan på det sätt du gör och jag hoppas att tjänstemän och politiker i, framför allt, landstingsvärlden har mod att läsa din bok och allvarligt överväga innehållet. Jag kommer i alla fall att påtala bokens existens för de tjänstemän och politiker jag känner.

 Jag hoppas också kunna fortsätta att "beteendeanalysera" mina egna beteenden i min gärning som psykosocial/psykiatriresurs på vårdcentral, för att hjälpa människor att ta ansvar för sina liv."

Recension aug 2010 (psykologkollega)

"Först några rader om din bok som konkurrerade ut mina sommar pockets i hängmattan. Jag både grät och skrattade gott när jag läste den. Mest satt jag och nickade instämmande enligt sambon. Det är en viktig bok som du skrivit som jag hoppas kommer att läsas och diskuteras av många. Den kändes rak och personlig. Mig har den stärkt både när jag tänker på höstens arbete och även privat. Veckan innan vår semester blev sambon uppsagd pga arbetsbrist (typ). När vi kom hem hade kyl och fryst pajat och vi vädrar fortfarande ut doften av möglig mat. Stora och små livshändelser som jag faktiskt förhållit mig lite annorlunda till efter att ha läst din bok. Jag bryter ihop och går vidare. Coolt."